Tidligere ble det fanget og drept mye spermhval.
spermhval
En spermhval er på vei til overflaten for å puste etter å ha dykket.
Beskrivelse
Spermhvaler kan bli opp til 18 meter lange, og veie opp til 50 tonn. Hunnene er mindre enn hannene. Spermhvaler har et spisst, firkantet og langt hode. Munnen er smal, og den har mange tenner i underkjeven. Spermhvalene har ikke ryggfinne, men flere humper på den bakre delen av ryggen. Spermhvaler er grå på oversiden og litt lysere på undersiden.
Hodet til spermhvaler er stort. Inne i hodet er det mye flytende olje. Det kan være opptil 2000 liter olje i hodet. Forskere tror at spermhvalen bruker oljen til å dykke bedre, og til å lage lyder. I gamle dager trodde folk at oljen var hvalens sæd. Det er derfor den har fått navnet spermhval.
De fleste hvaler har pustehull på toppen av hodet. Spermhvalens pustehull er framme på venstre side av hodet. Når den er i overflaten og blåser ut luft, går luftspruten skrått opp. Det gjør det lett å se at det er en spermhval.
Levevis
Spermhval finnes i alle verdens hav. Den spiser mye blekksprut, men også fisk. I Norge spiser spermhval særlig fiskene uer og rognkjeks. Spermhval finner mat ved å dykke. De dykker som oftest ned 600 meter, og blir under vann i 45 minutter. Spermhvaler kan dykke ned til 1800 meters dyp, og forskere tror de kan dykke ned til 3000 meter. De kan være under vann i opptil 90 minutter.
Spermhvaler lever i flokker, som består av mellom 20 og 40 hunner og unge dyr. Når hannene blir voksne, lever de for seg selv. Hunner og ungene lever i tropiske hav rundt ekvator. Hannene som svømmer alene kan svømme helt til der hvor isen begynner ved Nordpolen og Sydpolen.
Formering
Spermhvaler parer seg om våren. Ungene fødes etter 16 måneder. En nyfødt unge veier over ett tonn og er 3–5 meter lang. Ungen får melk av moren i to år. Hunnene hjelper hverandre med å passe ungene, siden ungene ikke kan dykke så dypt.
Jakt på spermhval
Spermhvaler svømmer langsomt. De må ligge nesten ti minutter i overflaten etter dype dykk. Da er de lette å jakte på. Amerikanere begynte å jakte på spermhval allerede på 1700-tallet. I Norge jaktet man på spermhval mellom 1912 og 1971. Nå jaktes det ikke spermhval i Norge. Spermhvaler er ført opp som sårbar på den internasjonale rødlista.